1. Ce sunt suprataxele?

Bonusurile sunt componente ale remunerației care sunt plătite peste salariul de bază.

2. Unde este remunerația ajustată pentru munca de duminică?

Remunerația pentru munca de duminică este reglementată în contractele colective individuale. În general, acesta este compensat printr-un supliment de 100% din salariul orar de bază.

3. Care sunt sărbătorile legale?

1 ianuarie (Anul Nou), 6 ianuarie (Bobotează), Luni Paștele, 1 Mai (sărbătoare legală), Ziua Înălțării Domnului, Luni Pentecoste, Corpus Christi, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 26 octombrie (sărbătoare legală), 1 noiembrie (Toți Sfinții) ‚ Ziua), 8 decembrie (Zămirea Mariei), 25 decembrie (Ziua de Crăciun), 26 decembrie (Ziua Sfântului Ștefan).

În plus, în fiecare stat federal pot fi stabilite sărbători naționale!

4. Ce este munca de noapte?

Dreptul muncii:
Potrivit majorității contractelor colective, munca de noapte este munca prestată între orele 20:00 și 6:00. Contractul colectiv relevant stabilește dacă și în ce măsură aparține suplimentul pentru munca de noapte.

Actul fiscal:
Munca de noapte în sensul Legii impozitului pe venit include întregul timp de lucru continuu de cel puțin 3 ore (ora bloc), care trebuie efectuat între orele 19:00 și 07:00 din motive operaționale.

5. Există concesii pentru toate suprataxele SFN?

Da! Indemnizațiile de duminică, de sărbătoare legală și de noapte și indemnizațiile pentru orele suplimentare asociate cu această muncă sunt scutite de taxe până la un total de 360 ​​EUR pe lună, împreună cu suplimentele plătite pentru murdărie, dificultate și pericol.

Pentru angajații al căror program normal de lucru în perioada de plată este în principal între orele 19:00 și 7:00 din cauza naturii muncii lor, indemnizația se majorează cu 50% la 540 de euro pe lună.

În plus, primele zece ore de ore suplimentare pe lună sunt neimpozabile, până la maximum 50% din salariul de bază, maxim 86 de euro pe lună.

6. Care sunt cerințele pentru aplicarea tratamentului preferențial cu plăți suplimentare pentru munca în zilele de duminică, de sărbători și pentru munca de noapte?

Scutirea de taxe a unor astfel de suprataxe necesită o atribuire specifică lucrării SFN. Finalizarea unui astfel de program de lucru trebuie dovedită în fiecare caz individual (per angajat), precum și cerința operațională.

7. Sunt reduse indemnizațiile SFN, pe care angajatorul continuă să le plătească în ciuda măsurilor COVID-19?

Da. Chiar și în cazul lucrului la distanță, absenței de la locul de muncă sau reducerii programului de lucru din cauza crizei corona, toate plățile și contribuțiile suplimentare pe care angajatorul continuă să le plătească sunt scutite de impozit în măsura în care erau disponibile anterior. Acest regulament a fost limitat până la sfârșitul lunii iunie 2021, dar din cauza blocadei recente, urmează să fie aplicat din nou pentru lunile noiembrie și decembrie 2021.

8. Suplimentările SFN fac obiectul contribuțiilor de asigurări sociale?

Da!

9. Sunt alocațiile SFN supuse costurilor nesalariale cu forța de muncă?

Da!

 

SURSA: WKO